top of page

Παραστατικά στις επιχειρήσεις εστίασης.

Έγινε ενημέρωση: 2 Φεβ 2021


Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ένα νόμιμο παραστατικό; Τι συμβαίνει με τα παράνομα λογισμικά;


Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ένα νόμιμο παραστατικό; Τι συμβαίνει με τα παράνομα λογισμικά;
Παραστατικά στις επιχειρήσεις εστίασης.

Πότε ένα παραστατικό είναι νόμιμο στις επιχειρήσεις εστίασης.

Ένα παραστατικό, για να είναι νόμιμο, πρέπει να έχει τα εξής στοιχεία:

  • Ημερομηνία και ώρα (προσοχή: αν η ώρα του φορολογικού σας έχει απόκλιση περισσότερο από ένα λεπτό από την πραγματική ώρα προβλέπεται πρόστιμο)

  • Στοιχεία εκδότη (Επωνυμία, Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ., Δ/νση επιχείρησης)

  • Τίτλο του παραστατικού (π.χ. “Απόδειξη Λιανικών Συναλλαγών”)

  • Α/Α ημέρας

  • Λίστα με τα παρεχόμενα προϊόντα / υπηρεσίες, με ανάλυση σε επίπεδο τουλάχιστον κατηγορίας (π.χ. “Καφές” ή “Freddo Espresso”, αλλά όχι “Είδος”)

  • Ανάλυση Φ.Π.Α.

  • Συνολική αξία παραστατικού (εκτός από τις προσωρινές αποδείξεις, όπου η αναγραφή αξίας απαγορεύεται)


Κάθε παραστατικό λιανικής πρέπει να σημαίνεται από φορολογικό μηχανισμό ή ταμειακή μηχανή. Για τα τιμολόγια αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

Το παραστατικό για τις επιχειρήσεις εστίασης πρέπει να εκδίδεται και να παραδίδεται στον πελάτη με το κάθε σερβίρισμα και, σε περίπτωση περισσότερων του ενός σερβιρίσματος, πρέπει να εκδίδονται αντίστοιχα παραστατικά. Αυτό σημαίνει ότι, αν εκδώσετε μία απόδειξη, αλλά την κρατάτε στο πάσο προκειμένου να την πάτε στο τραπέζι όταν ο πελάτης ζητήσει να πληρώσει, κινδυνεύετε με πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου.



Προσωρινές αποδείξεις, δελτία επιστροφής και ακυρωτικά στοιχεία.

Οι Προσωρινές Αποδείξεις είναι νόμιμες και μπορούν να εκδίδονται κατα το σερβίρισμα, αντί για την απόδειξη λιανικής. Αν έχετε εκδώσει Προσωρινή Απόδειξη κατά το σερβίρισμα, πρέπει να εκδώσετε και να παραδώσετε την κανονική απόδειξη κατά την έξοδο του πελάτη. Η Προσωρινή Απόδειξη πρέπει να σημανθεί από φορολογικό μηχανισμό και δεν μπορεί να έχει τελικό ή μερικό Σύνολο.

Το Ειδικό Ακυρωτικό Δελτίο ακυρώνει την αξία ενός παραστατικού και πρέπει να εκδοθεί έως την 12:00 μ.μ. της ημέρας που εκδόθηκε το παραστατικό που ακυρώνει. Το Ειδικό Ακυρωτικό Δελτίο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου το αρχικό παραστατικό δεν θα έπρεπε να εκδοθεί καθόλου (π.χ. λάθος πληκτρολόγηση). Σε κάθε άλλη περίπτωση (π.χ. ο πελάτης ζήτησε τιμολόγιο εκ των υστέρων ή ο πελάτης άλλαξε γνώμη για την αγορά του) θα πρέπει να εκδίδεται Δελτίο Επιστροφής. Σε περίπτωση παραστατικού με αξία μεγαλύτερης των 30€, στο Δελτίο Επιστροφής θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα και η διεύθυνση του πελάτη.





Τα παράνομα λογισμικά παρέχουν, έναντι αμοιβής, ψυχολογική υποστήριξη και μία αίσθηση “συνενόχου”, αφού βασίζονται 100% στο γεγονός ότι οι εντατικοί έλεγχοι για παράνομες αποδείξεις δεν είναι ιδιαίτερα συχνοί


Παράνομα λογισμικά παραποίησης αποδείξεων.

Κατά καιρούς βγαίνουν στην αγορά διάφοροι απατεώνες που υπόσχονται ότι παρέχουν πρόγραμμα, με το οποίο θα εκδίδονται κανονικά οι αποδείξεις και εκ των υστέρων ή θα σβήνονται ή θα αλλάζει η αξία τους, εγγυόμενοι μάλιστα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος σε περίπτωση ελέγχου. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που παρέχουν, έναντι αμοιβής, είναι ψυχολογική υποστήριξη και μία αίσθηση “συνενόχου”, αφού βασίζονται 100% στο γεγονός ότι οι εντατικοί έλεγχοι για παράνομες αποδείξεις δεν είναι ιδιαίτερα συχνοί. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν καμία ιδιαίτερη τεχνογνωσία και όλες οι σημασμένες αποδείξεις θα εντοπιστούν σε περίπτωση ελέγχου. Έτσι, παροτρύνουν τους επιχειρηματίες να δηλώνουν λιγότερα έσοδα, βγάζοντάς τους μάλιστα κάποιες ανεπίσημες αναφορές για το λογιστήριό τους.

1.339 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page